Algemene info Ameland

Ameland is een zonder twijfel één van de allermooiste Waddeneilanden ter wereld! Het is het vierde van de vijf Nederlandse Waddeneilanden, namelijk Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Al deze eilanden liggen tussen de Waddenzee en de Noordzee. Jarenlang was de vaste stek voor onze kampen het waddeneiland Terschelling, maar vanaf 2010 verhuisden we naar onze nieuwe kampeerboerderij op Ameland!

Op het eiland bevinden zich vier dorpen: Buren, Nes, Ballum en Hollum. Onze nieuwe kampeerboerderij bevindt zich in het dorpje Ballum. Vroeger waren er nog twee andere dorpen, Oerd en Sier genaamd, maar deze zijn bij stormen "verdronken" en liggen nu in de zee. Een leuk weetje, de overzetboten waarmee we naar het eiland varen heten… de Oerd en de Sier!

Ameland heeft een ongekende natuurpracht waar we met onze kampen de hele tijd van kunnen genieten. Het eiland bestaat voornamelijk uit zandduinen. In deze duinen groeien onder andere Cranberries die we naar hartenlust kunnen plukken, een héél gezonde lekkernij! Ten oosten van Buren ligt het Oerd, een drassig gebied waar veel vogels leven en waar zeewater via een aantal geulen vrij in- en uitstroomt. We hebben op Ameland natuurlijk ook supermooie bossen, speelweiden, sloten, dijken en natuurlijk het Wad. Op dit Wad kunnen we het Waddeneiland beleven zoals het hoort: zoekend naar kokkels of oesters, supporterend bij de enige echte krabbenrace, genietend van de geluiden van de vogels… Wist je trouwens dat sinds 2009 de Waddenzee op de werelderfgoed lijst van de UNESCO staat?

Enkele weetjes!

  • De totale strandlengte op Ameland is 27 km, bijna 30 kilometer parelwitte ongerepte stranden!
  • Op het eiland wonen ongeveer 3500 eilanders!
  • In 1871 werd gestart met de bouw van een dam tussen het vastenland en Ameland! Na een tijd werd duidelijk dat dit een onmogelijke taak was: na zware stormen in 1881 werd de dijk onherstelbaar vernield. Bij laag tij kan je wel nog delen van de dijk zien!
  • De totale lengte van de fietspaden is meer dan 100 km. Als je wil kan je een hele week fietsen op het eiland zonder twee keer hetzelfde schelpenpad te moeten nemen.
  • Op het eiland wordt door de eilanders geen Nederlands, geen Fries maar… Amelands gesproken! Natuurlijk begrijpen ze ook het Nederlands, anders zou het wel moeilijk zijn…
  • Op het eiland is er een kleine luchthaven!
  • Ameland was vroeger een eiland dat zich vooral bezig hield met de walvisvangst en de koopvaardij. De toenmalige bewoners van Ameland woonden in prachtige karakteristieke dorpen.
Ameland
Meer nieuwsLaatste nieuws

Extra plaatsen voor de eerste periode

Het verblijf kon voor extra slaapplaatsen zorgen voor de 1e periode. 

Lees meer

Hang een Ja!Wadden poster op!

Via onze nieuwsbrief kregen jullie een link waarmee je gratis posters kan bestellen om op te hangen aan jouw raam, bij familie, vrienden, bedrijven, scholen, ... 

Lees meer

De inschrijvingen zijn gestart!

Eindelijk! Vanaf nu kan je je inschrijven voor de zomerkampen van 2021.

Lees meer
Gemeente Boechout